KONSERTER

Spelåret 2020

Svenska pionjärer

Dalecarlia String Quartet

Manu Berkeljon violin, Staffan Eriksson violin, Anders Norén viola, Tomas Blanch cello

Söndag (OBS!) 26 januari kl 16.00 Centrumkyrkan

Konsert med kaffepaus


Denna ensemble ur Dalasinfoniettan bjuder på ett program med senromantiska stråkkvartetter skrivna av svenska kända och okända mästare och mästarinnor.

Pionjären Elfrida Andrée (1841−1929) tog som första kvinna organistexamen i Sverige. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och för allas rätt till musik och med sitt motto ”det kvinnliga släktets höjande” lyckades hon själv få sin önskan infriad då hon idag ses som en av Sveriges främsta kompositörer.

Valborg Aulin (1860−1928) var en ansedd tonsättare under de få år hon var aktiv. Hon lyckades, tack vare Jenny Lind-stipendium från Musikaliska akademien, att utbilda sig utomlands vilket var få förunnat. Hon sammanvävde sitt nordiskt förankrade komponerande med franskklingande toner och resultatet blev musik för hem och salong som i samtiden var mycket uppskattad.

Förutom att vara en av sin tids mest begåvade pianister är Wilhelm Stenhammar (1871−1927) i högsta grad en av de mest ansedda svenska tonsättarna runt sekelskiftet 1900. Sin tredje stråkkvartett dedikerades Louis Glass och uruppfördes i Vetenskapsakademiens hörsal i Stockholm av Aulinska kvartetten den 17:e april 1903.


På programmet:


Elfrida Andrée: 

Stråkkvartett i A-dur

Valborg Aulin: 

Stråkkvartett nr. 1 i F-dur, op. 8

Wilhelm Stenhammar:

Stråkkvartett nr. 3 i F-dur, op. 18Biljettpris: 200 kr, medlemmar 150 kr, ungdomar halva priset

Unga solister

En konsert med elever från musiklinjen vid Sjöviks folkhögskola

Lördag 15 februari kl 16 Centrumkyrkan


Konserttid: ca 60 min. Årsmöte med kammarmusikföreningen efter konserten kl 17

Biljettpris: 100 kr, medlemmar 80 kr, ungdomar halva priset

På grund av rådande omständigheter är

nedanstående konserter uppskjutna tills vidare.

Vårt mål är att genomföra så många som möjligt

då läget tillåter.

Med vänlig hälsning  -  Avesta Kammarmusikförening

Selmas samlade vrede

Skådespelare: Görel Crona

Musikduon Cantilena

Flöjt: Anna BomanHald Gitarr: Sabina Agnas

Lördag 21 mars kl 16 Bergslagsteatern (OBS!)

Föreställning med paus 


Med teater, musik och monolog gestaltas Selma Lagerlöf med en ny rykande aktuell text av Margareta Skantze om Sveriges modernaste kvinna. Görel Crona och musikduon Cantilena bygger broar mellan ord och musik för att förstärka historien och visar en annan bild av Selma än sagotanten.

Gabriel Fauré, Manuel de Falla, Francis Poulenc, Erland von Koch och Astor Piazzolla är några av kompositörerna som inramar Selmas kamp, passioner och öppenhjärtiga självinsikter.

Arg, rolig och berörande.


Ett samarrangemang med Folkarebygdens teaterförening.


Biljettpris 200 kr, medlemmar 180 kr.

Förköp Avesta Turistbyrå 0771-62 62 62 

eller biljettköp direkt i kassan.

Medlemskonsert

Traditionsenligt blir det ett program med medlemmar ur kammarmusikföreningen

I år medverkar

Andreas Larsson, Irina Levgran, Thomas Abrahamsson, Anna Holmkvist och Eldar Levgran.

Lördag 18 april kl 16 Centrumkyrkan

Konsert med kaffepausBiljettpris: 100 kr, medlemmar 80 kr, ungdomar halva priset

Ludwig van Beethoven 250 år

Anders Gabriel Sundström piano

Lördag 26 september kl 16 Centrumkyrkan

Konsert med kaffepaus


Värmlänning i förskingring, sedan många år bosatt på Åland. Anders har studerat piano i Schweiz Tyskland och Frankrike och har dessutom fil.kand. i musik- och lärdomshistoria. Hans konserter, artiklar och föredrag har tagit honom till en rad städer i Norden och på kontinenten. Han har också gjort CD –texter  om en rad tonsättare för Caprice Records och pratat i radio om kompositörer och deras musik.

I första halvan av programmet berättar Anders kring sin bok ”Beethoven i Sverige”, från bisarr mästare till folkkär Ludwig, som fick en mycket bra recension av Svenska Dagbladet 2016.

Efter paus spelas tidig och sen musik av den store kompositören. I f-moll sonaten op 2.1 presenterades Beethoven för första gången som professionell tonsättare, framgången blev omedelbar och snart visste hela musikvärlden vem han var. Bagatellerna op 126 blev hans sista pianoverk och nu är han ledsen och bitter. Varför skulle just han – en musiker bli döv! Men musiken fortsatte att flöda för han ville att andra skulle få njuta.
Biljettpris: 200 kr, medlemmar 150 kr, ungdomar halva priset

Beethoven född 16 december 1770 i Bonn, Kurfurstendömet Köln, död 26 mars 1827 i Wien, Österrike. Han har hyllats som en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna. Beethovens hörsel försämrades gradvis med början i tjugoårsåldern, men han fortsatte att komponera och dirigera, även sedan han blivit helt döv. Han ligger begravd på Zentralfriedhof i Wien.

Duo West/Rydvall

Kristine West flöjt och Erik Rydvall nyckelharpa

Lördag 17 oktober kl 16 Humlebackens Kulturhus, Bäsinge (OBS!)

Konsert med kaffepaus


Här möts två musiker med varsin tydlig musikalisk röst och förankring inom folkmusiken och barockmusiken. Med utgångspunkt i J.S.Bachs verk vävs allt samman med svensk spelmansmusik och nyskrivet. Duon har belönats med verksamhetsstöd från Statens Musikverk och fonogramstöd från Kulturrådet, vilket innebär att de är i färd med att spela in sitt debutalbum med release våren 2020. Ett spännande möte!Biljettpris: 200 kr, medlemmar 150 kr, ungdomar halva priset

INFINITY

Duo Naranjo-Weurlander, piano och accordion

Lördag 21 november kl 16 Centrumkyrkan

Konsert med kaffepaus


Tania Naranjos och Minna Weurlanders vägar korsades genom deras delade kärlek till Tango Nuevo. Det var naturligtvis mer än bara det geografiska avståndet som skilde Minnas barndom i Finland från Tanias barndom i Chile. Även om deras musik härstammar från två olika kulturer, finns det fler saker som förenar än separerar. En duo i världsklass med passion, sorgsenhet, virtuositet och impulsiv glädje, som uppträtt på såväl internationella arenor, konserthus, teatrar som mindre jazzklubbar.

Infinity, deras andra album (2017) är en resa genom deras musikaliska rötter men också ett sökande efter nytt uttryck. Duon har lyckats skapat ett eget sound, mycket personligt, fullt av lust och nostalgi. Räkna med rytmisk knockout!
Biljettpris: 200 kr, medlemmar 150 kr, ungdomar halva priset

Tania Naranjos

Med reservation för förändringar!

Uppdaterat 2020-05-04

Minna Weurlanders